4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Honda Jazz 1.4 i-Shift - Seat Ibiza 1.2 TSI DSG

Easy living!

Οι αυτόματες εκδόσεις των Honda Jazz και Seat Ibiza θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας όχι μόνο την παράμετρο της ευκολίας χειρισμών μέσα στην πόλη, αλλά και εκείνη της οικονομίας καυσίμου.

Η περίοδος κατά την οποία τα χειροκίνητα κιβώτια... κρατούσαν τα ηνία της αγοράς στην κατηγορία των «μικρών» αυτοκινήτων, μονοπωλώντας -θέλοντας και μη- το ενδιαφέρον των αγοραστών, έχουν περάσει. Και μάλιστα ανεπιστρεπτί. Πλέον, η ανάγκη του κοινού, που τα επιλέγει για ευκολία χειρισμών σε καθημερινή βάση, και η «απαίτησή» του για περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου (επομένως και των εκπομπών ρύπων), σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο, έχουν επιφέρει δραστικές αλλαγές -προς το καλύτερο, ασφαλώς- στο συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στους κόλπους των σουπερμίνι μοντέλων προσφέρουν, παράλληλα με τις χειροκίνητες εκδόσεις, προτάσεις με αυτόματα ή αυτοματοποιημένα κιβώτια ταχυτήτων που υιοθετούν ποικίλες τεχνολογίες.

Το αριστερό μου πόδι...
... ασφαλώς και ξεκουράζεται, καθώς αμφότεροι οι πρωταγωνιστές της δοκιμής μας διαθέτουν μόλις δύο πεντάλ. Από τεχνολογική σκοπιά, πάντως, οι επιλογές των δύο κατασκευαστών μας κάθε άλλο παρά ταυτίζονται. Στην περίπτωση της Seat, λοιπόν, η λύση που προκρίθηκε ήταν αυτή των δύο συμπλεκτών, και μάλιστα στη νεότερη και πιο ελαφριά σε βάρος εκδοχή του DSG κιβωτίου των Γερμανών δημιουργών του. Αυτό, σε αντίθεση με το αντίστοιχο «6άρι» τους, είναι ξηρού τύπου και διαθέτει 7 σχέσεις μετάδοσης, σε συνδυασμό ασφαλώς με έναν εξελιγμένο ηλεκτρονικό εγκέφαλο που ελέγχει το σύνολο των λειτουργιών του.
Στον αντίποδα, τώρα, οι Ιάπωνες επέλεξαν πιο «απλές» λύσεις, αξιοποιώντας, για λόγους περιορισμού του κόστους, τη δυναμική ενός κλασικού χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων, με τη διαφορά ότι τη θέση του «συνηθισμένου» συμπλέκτη έχει πάρει, για ακόμα μία φορά, ο συνήθης ύποπτος στο χώρο της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Ποιος είναι αυτός; Μια προηγμένη ηλεκτρονική μονάδα, η οποία λαμβάνει μια σειρά από δεδομένα και στοιχεία από μια πλειάδα αισθητήρων, προκειμένου να «επιτρέψει» χωρίς παρέμβαση του οδηγού τις απαραίτητες διαδικασίες της σύμπλεξης-αποσύμπλεξης των σχέσεων.
Από εκεί και πέρα, στην πρώτη περίπτωση οι Ισπανοί συνδυάζουν τις υπηρεσίες του 7τάχυτου κιβωτίου τους με το γνωστό υπερτροφοδοτούμενο TSI 1.200άρη κινητήρα, ο οποίος αποδίδει, παρά την ύπαρξη 8βάλβιδης κεφαλής (σ.σ.: πρόκειται για το μοναδικό TSI με δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο), 105 ίππους στις μόλις 5.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 17,8 χλγμ. ήδη από τις 1.750 σ.α.λ. Στην αντίπερα όχθη, τώρα, οι ιθύνοντες της Honda επιμένουν... ατμοσφαιρικά, εφοδιάζοντας το αυτόματο Jazz, ή αλλιώς το Jazz i-Shift, με το γνωστό μηχανικό σύνολο των 1.332 κ.εκ., το οποίο αποδίδει, χάρη στο γνώριμο από το παρελθόν σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων που ενσωματώνει (i-VTEC), 100 ίππους και 12,9 χλγμ. στις 6.000 και τις 4.800 σ.α.λ., αντίστοιχα.
Πώς, όμως, επηρεάζουν (ή μήπως πώς καθορίζουν τελικά, και μάλιστα εκ των προτέρων) οι εν λόγω επιλογές τον τρόπο που αποδίδει το εκάστοτε... πακέτο «κινητήρας-κιβώτιο»; Από τα πρώτα χιλιόμετρα οδήγησης, τα συμπεράσματα είναι κάτι παραπάνω από σαφή: Στην περίπτωση του Ibiza, το δίδυμο «TSI-DSG» αποπνέει από την πρώτη στιγμή σπορτίφ χαρακτηριστικά, με τις αλλαγές στο χειροκίνητο πρόγραμμα λειτουργίας του κιβωτίου να πραγματοποιούνται πολύ ομαλά, χωρίς «σκορτσαρίσματα» ή ανεπιθύμητους δισταγμούς. Συν τοις άλλοις, οι εντολές του οδηγού, οι οποίες περνούν μέσω του δεξιού χεριού του στον «κλασικό» επιλογέα που βρίσκεται ανάμεσα στα καθίσματα, εκτελούνται εντυπωσιακά γρήγορα, είτε κανείς ανεβάζει σχέση είτε κατεβάζει. Να σημειώσουμε εδώ ότι η χαρακτηριστική απουσία των καθιερωμένων πλέον paddle αλλαγής, έστω και ως στοιχείο του προαιρετικού εξοπλισμού, από όλες τις εκδόσεις του μοντέλου δεν παραξενεύει, μιας και το εν λόγω «αξεσουάρ» δεν παρέχεται ούτε στις αντίστοιχες εκδόσεις των Polo/Fabia ούτε καν στο ακριβότερο και πιο premium σε χαρακτήρα Audi A1 1.2 TSI με τους 86 ίππους...
Αντίστοιχα ευχάριστα είναι τα... μαντάτα έχοντας επιλέξει το αυτόματο πρόγραμμα λειτουργίας του (βλ. D), όπου η διαδοχή των ταχυτήτων πραγματοποιείται «αθόρυβα», με πρωταρχικό γνώμονα την ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων του TSI κινητήρα σε καύσιμο. Για τους πιο ανήσυχους, μάλιστα, οι Γερμανοί έχουν προβλέψει ακόμα ένα πρόγραμμα λειτουργίας στο αυτόματο mode (S, όπως Sport), όπου η κεντρική μονάδα ελέγχου «διαβάζει» το συγκριτικά πιο επιθετικό στιλ οδήγησης, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την αλλαγή των σχέσεων σε υψηλότερες στροφές λειτουργίας του κινητήρα, σε συνδυασμό με το πιο άμεσο και γρήγορο κατέβασμα των τελευταίων κατά τη διαδικασία της επιβράδυνσης.
Πώς απαντά το i-Shift κιβώτιο της Honda στα παραπάνω; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κιβώτιο με σαφώς υποδεέστερη απόκριση στο χειροκίνητο πρόγραμμα λειτουργίας, με άλλα λόγια ένα αυτοματοποιημένο κιβώτιο, που αποδεικνύεται πιο αργό και πιο... νωχελικό ως προς την ταχύτητα διαδοχής των σχέσεων. Βέβαια, για να απονείμουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, σε αντίθεση με τους Ισπανούς (ή μήπως τους Γερμανούς της μαμάς VW;), οι Ιάπωνες φρόντισαν να συνδυάζουν το i-Shift κιβώτιό τους με τα γνωστά paddle αλλαγής των 6 σχέσεων, που για την περίσταση βρίσκονται εγκατεστημένα σε σταθερή θέση, ακριβώς πίσω από τα οριζόντια μπράτσα του τιμονιού. Από εκεί και πέρα, η γενικότερα «αργή» αίσθηση που εισπράττει κανείς στο χειροκίνητο πρόγραμμα συναντάται και στην περίπτωση που ο κεντρικός επιλογέας μετακομίσει στη θέση D.

Αριθμολογία!
Πέρα από την προσλαμβάνουσα αίσθηση, όμως, μια εξίσου σημαντική παράμετρος στην αντιπαράθεση των αυτόματων εκδόσεων των Seat Ibiza και Honda Jazz είναι και αυτή που αφορά τις αρετές τους στον τομέα των επιδόσεων και της κατανάλωσης καυσίμου. Εκεί, δηλαδή, όπου η πάντοτε αμείλικτη γλώσσα των αριθμών έχει τον πρώτο λόγο! Ποιος από τους δύο μονομάχους μας επικρατεί;
Και στον τομέα αυτό, και με δεδομένο το προαναφερθέν προβάδισμα των Ισπανών σε επίπεδο αίσθησης, νικητής και πάλι αναδεικνύεται το Ibiza. Και αυτό, γιατί το ντουέτο «TSI-DSG» καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 7,4 λίτρα για κάθε 100 χλμ., τη στιγμή που ο Ιάπωνας ανταγωνιστής του απαιτεί, με το i-Shift κιβώτιο και τον i-VTEC κινητήρα, για την ίδια ακριβώς απόσταση, 8,1 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης. Η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο «παίκτες» της δοκιμής μας διατηρείται σε αντίστοιχου μεγέθους επίπεδα, τόσο ως προς την τιμή της μέγιστης κατανάλωσης (Ibiza: 9,2 λτ./100 χλμ., Jazz: 10,4 λτ./100 χλμ.) όσο και σε σχέση με εκείνη της ελάχιστης (Ibiza: 6,3 λτ./100 χλμ., Jazz: 7,0 λτ./100 χλμ.).
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στο δρόμο, το Ibiza αποσπά σημαντική διαφορά έναντι του αντιπάλου του, επιταχύνοντας από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, 400 μ. και 1.000 μ. σε χρόνο 10,3, 17,4 και 32,6 δλ., αντίστοιχα (Jazz: 13,4, 19,0 και 34,3 δλ.). Στις ρεπρίζ, τώρα, η άμεση σύγκριση ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα κάθε άλλο παρά «ομοιόμορφη» είναι, εξαιτίας του διαφορετικού αριθμού σχέσεων αλλά και της διαφορετικής κλιμάκωσης των δύο κιβωτίων τους. Πάντως, αν κανείς επιχειρήσει να αντιπαραθέσει «face to face» τα αριθμητικά δεδομένα όπως αυτά αποτυπώνονται και στο σχετικό συγκριτικό πίνακα στο τέλος της δοκιμής μας, το συμπέρασμα δε διαφοροποιείται, με την πλάστιγγα να γέρνει και εδώ ξεκάθαρα υπέρ του Ibiza.

Συνοψίζοντας!
Αναμφίβολα, πρόκειται για δύο από τις πλέον αξιόλογες προτάσεις στην άτυπη υποκατηγορία των αυτόματων «μικρών» αυτοκινήτων, όπου νικητής, χωρίς «ναι μεν αλλά», αναδεικνύεται το Ibiza. Και αυτό, γιατί το πακέτο «7τάχυτο κιβώτιο DSG/κινητήρας 1.2 TSI» καταφέρνει, με πρωταρχικά κριτήρια τις επιδόσεις στην πράξη, την κατανάλωση καυσίμου κάτω από όλες τις συνθήκες οδήγησης αλλά και την ευκολία χειρισμών, σε συνδυασμό με την αίσθηση στην καθημερινή -και όχι μόνο- χρήση, να κερδίσει το στέμμα. Από εκεί και πέρα, το Jazz (πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη εκδοχή) παραμένει μια σταθερή αξία στην κατηγορία, για όσους ο εν γένει σπορτίφ χαρακτήρας μπαίνει συνειδητά σε δεύτερη μοίρα απέναντι σε πιο απτές παραμέτρους και ανάγκες, όπως είναι η άνεση, οι διαθέσιμοι χώροι και η πρακτικότητα σε κάθε είδους μετακίνηση._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Με απόλυτα αριθμητικά κριτήρια, το Ibiza πλεονεκτεί και στον τομέα του κόστους, καθώς οι τιμές των 5θυρων DSG εκδόσεων (Style, Style Ecomotive και Special Edition) ορίζονται στα 15.090, 15.840 και 16.390 ευρώ, αντίστοιχα, τη στιγμή που η μία και μοναδική έκδοση του Jazz i-Shift είναι 17.515 ευρώ. Η πρόταση της Honda, ωστόσο, εντυπωσιάζει με την πληρότητα του εξοπλισμού της, διαθέτοντας μεταξύ άλλων έξι αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, ESP και ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, τη στιγμή που όλα τα Ibiza DSG διαθέτουν ως στάνταρντ τέσσερις αερόσακους (σ.σ.: ESP διαθέτουν μόνο οι εκδόσεις Style Ecomotive και Special Edition, με την πρώτη μάλιστα να διαθέτει και σύστημα Start&Stop), τροχούς επίσης 15 ιντσών (17 ιντσών συναντάμε μόνο στην κορυφαία Special Edition) και αυτόματο κλιματισμό.

HONDA JAZZ 1.4 i-SHIFT
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ/ΧΩΡΟΙ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/AΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΑ/«ΑΡΓΗ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΒΩΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΤΙΜΗ

SEAT IBIZA 1.2 TSI DSG
ΥΠΕΡ/ΣΠΟΡΤΙΦ ΟΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ DSG ΚΙΒΩΤΙΟΥ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΙΒΩΤΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ
- ΤΟ DSG ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΟΥ IBIZA ΝΑ «ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ» ΑΠΟ PADDLE ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

Ο γνωστός 1.200άρης TSI συνεργάζεται υποδειγματικά με το DSG κιβώτιο, εξασφαλίζοντας -πέρα από οικονομία- σπορτίφ αίσθηση και κορυφαίες για το είδος επιδόσεις.

Ο ατμοσφαιρικός «100άρης» κινητήρας της Honda των 1.339 κ.εκ. διακρίνεται πριν από οτιδήποτε άλλο για την ομοιογενή απόδοσή του σε όλο το εύρος της περιστροφής του.

Δε χρειάζεται να διανύσει κανείς πολλά χιλιόμετρα ώστε να διαπιστώσει το μεσογειακό και συγκριτικά πιο «αλέγρο» οδηγικό ταμπεραμέντο του Seat Ibiza.

Η ρύθμιση της ανάρτησης αλλά και γενικότερα το οδηγικό προφίλ του «αυτόματου» Jazz έχουν σαφή προσανατολισμό, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την άνεση και την ποιότητα κύλισης.

Κορυφαίο, και μάλιστα από κάθε σκοπιά, αποδεικνύεται το 7τάχυτο DSG κιβώτιο του Ibiza. Μοναδικό μείον που εντοπίσαμε; Τι άλλο, παρά η απουσία paddle πίσω από το τιμόνι;

Η... αγχολυτική ρύθμιση της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου του i-Shift κιβωτίου είναι αυτή που καθορίζει τον τρόπο που το τελευταίο λειτουργεί και αποδίδει σε καθημερινή -και όχι μόνο- βάση.